Tips bij het kiezen van goede wandelsokken

  • Geplaatst op
  • Door sokkenzaak
Tips bij het kiezen van goede wandelsokken

Om lekker te kunnen wandelen, is goede uitrusting van groot belang. Naast prettige (wandel)schoenen die je voeten goed ondersteunen en laten ademen; zijn sokken een belangrijk kledingstuk die wel degelijk het verschil maken.

Om lekker te kunnen wandelen, is goede uitrusting van groot belang. Naast prettige (wandel)schoenen die je voeten goed ondersteunen en laten ademen; zijn sokken een belangrijk kledingstuk die wel degelijk het verschil maken. Omdat er nogal veel over te vertellen valt, hebben we de informatie verdeeld in vier delen:

  1. Waarom speciale sokken voor wandelen?
  2. Pasvorm en type wandelsokken.
  3. Materialen in Wandelsokken
  4. Onze Wandelsok Merken

Waarom speciale sokken voor wandelen?

Of je nou aanleg hebt voor blaarvorming of niet, het is altijd beter te voorkomen dan te genezen. Goede wandelsokken zijn in veel gevallen essentieel om voetproblemen te voorkomen.

Wandelsokken worden gemaakt met specifieke functies: transpiratievocht afvoeren, wrijving tussen je schoenen en voeten voorkomen, het bieden van schokdemping en het bieden van extra warmte aan je voeten.

1: Transpiratie of zweet afvoeren

Het droog houden van je voeten is verreweg de belangrijkste functie van de wandelsok. Droge voeten verminderen de kans op blaren. Droog houden wordt bemoeilijkt omdat je voeten omringt worden door je schoenen. Naast het afvoeren van vocht is het daarom ook erg belangrijk dat je sokken als buffer dienen en dus vocht op kunnen slaan.

Daarom zie je veel wandelsokken met (merino) wol. Garens met merino wol kunnen zeer veel vocht opnemen zonder vorm en stevigheid te verliezen. Sokken met alleen wol is echter niet ideaal, want de stof kan dan toch gaan kriebelen en is niet erg slijtvast.

Wandelsok fabrikanten maken daarom vaak een combinatie van verschillende vezels in één sok: een kunstvezel aan de binnenkant om de sokken stevig en comfortabel te maken en wol aan de buitenkant voor de bufferfunctie.

2: Onvolkomenheden in de pasvorm van de schoen opvangen

Wandelschoenen zijn niet altijd perfect gevormd naar de vorm van je voeten. Om deze reden zijn er altijd onvolkomenheden en ruimtes waardoor de voeten niet maximaal worden gefixeerd in je schoenen.

Wandelsokken zijn bedoeld om deze ruimte op te vullen zodat je voeten niet kunnen schuiven en er geen blaarvorming optreedt. Experimenteren met dunnere of juist dikkere sokken kan als je snel last hebt van schurende schoenen al veel verschil maken.

3: Schok dempen bij het wandelen

Bij iedere stap die je zet tijdens het wandelen krijgen je lichaam en knieën een flinke schok te verwerken. Hier is je lichaam op berekend, maar een handje helpen kan natuurlijk geen kwaad. Een verende tussenzool in je schoen vangt al heel veel op. Ook het gebruik van bijvoorbeeld telescoopstokken vermindert de schok op je lichaam.

Sokken met een verdikt, zacht en veerkrachtig voetbed, met name onder de bal van de voet, levert hierbij ook een positieve bijdrage. Door zweet en vuil kunnen sokken harder worden over time. Dit komt de demping niet ten goede. Hierdoor is het aan te raden om regelmatig nieuwe wandelsokken te kopen.

4: Je voeten warm houden

Uiteraard minder hard nodig wanneer je in de zomer wandelt. Als het warm is zorgt een te warme wandelsok juist voor extra zweetvorming.

Dunne sokken voldoen bij warm weer, iets dikkere zijn een prima keuze voor allround intensief gebruik. Dikke sokken zijn geschikter voor lange afstanden onder koele omstandigheden.

Pasvorm van de sok

Net zo belangrijk is het feit dat de sokken goed om je voeten passen. De perfecte pasvorm bestaat niet en is per persoon verschillend. Een iets te dikke/warme sok kan sneller irriteren dan een te dunne sok. Je wandelsokken mogen ook niet te ruim zitten want dan kunnen deze gaan plooien wat leid tot irritatie en/of blaarvorming.

Te krappe wandelsokken zijn ook niet fijn, aangezien dit kan zorgen voor schuurplekken of pijnlijke drukpunten. Aangezien je sokken zowel online als in de winkel niet gemakkelijk vooraf kunt aanpassen is het belangrijk om in het geval van online goed de omschrijving van de sok te lezen.

Zijn de sokken breed of smal, dik of dun, van welk materiaal zijn de sokken gemaakt? Hebben de sokken voelbare naden? Ook moet je goed kijken naar de maatranges, want als je net ongelukkig tussen de ranges invalt, is het kiezen van de juiste range een puntje van aandacht.

Wil je weten of een bepaalde sok jou maat heeft zonder te passen, dan is er een oud sok-maat-trucje: probeer de sok om je vuist (duim naar binnen) te vouwen. Als hiel en teen elkaar raken zonder de sok uit te rekken, heb je de goede maat te pakken.

Bijzondere wandelsokken

Steeds meer merken maken wandelsokken die anatomisch zijn voorgevormd naar de verschillen tussen de linker- en de rechtervoet. Ook zie je steeds meer specifieke wandelsokken voor dames en heren.

Naast het verschil in kleur is er ook soms een verschil in samenstelling en pasvorm. Ten opzichte van het herenmodel is de damesuitvoering soms iets warmer, smaller en geeft deze iets meer demping.

Ook het belang van goede wandelsokken voor kinderen moeten niet onderschat worden. Bij kindersokken is de maatvoering uiteraard anders, zijn de sokken een stuk smaller én is de kinderwandelschoen soms wat ruimer (‘op de groei’) waardoor de sok iets meer ruimte moet vullen. Een alternatief voor kindersokken is de kleinste maat damessokken.

Het meest gebruikte sokken model qua hoogte zijn de sokken tot over de enkels. In sommige gevallen worden er ook lange sokken gedragen tijdens het wandelen. Uiteraard afhankelijk van de weers- of natuuromstandigheden.

In de categorie hoge wandelsokken vind je ook kniekousen met compressie. Deze worden steeds populairder omdat ze een positieve werking hebben op verschillende onderbeenklachten en de bloedsomloop stimuleerd waardoor je sneller afvalstoffen kwijtraakt en je beenspieren worden voorzien van zuurstof.

Hierdoor zijn compressie kousen of sokken heel geschikt bij herstel na een blessuren of om de bloedsomloop in je benen te stimuleren tijdens een lange vlucht. Echter is compressie niet onder alle omstandigheden aan te raden.

Materialen in Wandelsokken

Wandelsokken worden gemaakt met verschillende garens.
Hier vind je een overzicht met de garens en diens eigenschappen.

  • Katoen: comfortabel, droogt langzaam, krimpt, slijt snel, niet vormvast, schuurt wanneer nat.
  • (Merino) Wol: zacht/comfortabel, kan veel vocht opslaan, droogt langzaam.
  • Polyamide (nylon): waterafstotend, snel drogend, zeer duurzaam.
  • Polyester: waterafstotend, snel drogend, minder slijtvast dan nylon.
  • Polypropyleen: extreem waterafstotend, zeer snel drogend, slijtvast.
  • Viscose, Tencel, Lyocell: zachte, gladde, koele vezel die vocht afvoert.
  • Elastaan, Lycra, Spandex: geeft de sok z’n pasvorm en voorkomt afzakken.
  • Zilverdraad, Mythlan, Bekinox: Geur-neutraliserend materiaal.

Verschillende Typen Wandelsokken

Wandelsokken zijn onder te verdelen in sokken voor drie verschillende doeleinden: hiking-sokken (dagwandelen), trekking-sokken (meerdaagse tochten) en specifieke tropensokken of wintersokken. Het verschil zit ’m vooral in de verwerkte materialen. Op grond hiervan kun je wandesokken opdelen in drie typen:

Ondersokken: dunne nauwsluitende sokken, meestal gemaakt met CoolMax, polypropyleen of acryl. Het gladde oppervlak van dit type sok en de nauwe pasvorm reduceert wrijving en het materiaal zelf voert vocht snel af naar de buitenkant van de sok. Hierdoor wordt blaarvorming voorkomen. Voor maximaal resultaat draag je ze onder een sok met een goede bufferfunctie.

Traditionele wandelsokken: bevatten een hoog percentage wol voor de bufferfunctie. Door wol te combineren met synthetische garens zijn ze vorm- en slijtvaster. Als je niet snel blaren krijgt kan je ze zonder ondersokken dragen.

Combisokken: voeren via de binnenlaag het zweet snel af om dat in de buitenlaag te kunnen bufferen. Als combisokken zijn eigenlijk de combinatie van ondersokken met traditionele wandelsokken.

Het is sowieso slim om je te verdiepen in de samenstelling van je wandelsokken, zodat je een bewustere keuze maakt. Om deze reden vind je in onze webshop duidelijk van ieder model de samenstelling in de omschrijving.

Wassen en drogen van wandelsokken

Uiteraard is het slim je te houden aan de wasvoorschriften. Sokken waarin wol verwerkt zit zijn natuurlijk kwetsbaarder. Gebruik een zacht wasmiddel (wolwasmiddel) en lauw water om krimpen en vervilten van de sokken te voorkomen. Uitknijpen is beter dan uitwringen of centrifugeren.

Wanneer je onderweg bent kun je het wassen beperken tot uitspoelen in lauw water. Het drogen van een kunstvezel ondersok gaat supersnel, maar het drogen van een wollen sok kan een hele tijd duren. Neem daarom altijd meerdere paren sokken mee.

Sokkenmerken

Zelfs als je nooit ergens last van hebt bij het wandelen is het kiezen van betere wandelsokken altijd een goed idee. In onze webshop zijn de wandelsokken van Angro & Xtreme de basic betaalbare modellen die we te bieden hebben. Vermeid zo mogelijk een te hoog percentage katoen voor je wandelsokken.

Merken in onze shop als FALKE, Helly Hansen, Sockwell, Stance, Oxyburn, UpHillSport en Eureka maken, ieder op hun eigen manier, goede wandelsokken in alle maten, pasvormen en garencombinaties. Hoewel je voor goede wandelsokken gemiddeld wat meer betaald dan voor normale sokken, is de verzorging van je voeten vooral bij activiteiten als wandelen extra belangrijk. Neem eens een kijkje in onze wandelsokken sectie.

Saldo cadeaubon controleren

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »