Wat is pillen en waarom gaan jou sokken pillen?

  • Geplaatst op
  • Door sokkenzaak
Wat is pillen en waarom gaan jou sokken pillen?

Net mooie nieuwe sokken gekocht, zitten ze ineens vol met pluisjes als je hem uit de was haalt. De pluisjes op je sokken worden ook wel pillen genoemd. Maar wat gaat er nou mis als je sokken gaan pillen?

Net mooie nieuwe sokken gekocht, zitten ze ineens vol met pluisjes als je hem uit de was haalt. De pluisjes op je sokken worden ook wel pillen genoemd. Maar wat gaat er nou mis als je sokken gaan pillen?

Wat is pillen?

Pillen is het verzamelwoord van harde bolletjes stof die op je sokken liggen / zitten. Deze kleine bolletjes zorgen ervoor dat je sokken er al snel onverzorgd of out uitzien.  Sokken gaan voornamelijk pillen door wrijving van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Pillen is niet per sé afhankelijk van de kwaliteit van de stof, maar meer het soort materiaal.

Waarom gaan sokken pillen?

Het pillen van je sokken of kleding ontstaat dus door wrijving van het materiaal. De vezels van het materiaal wikkelen zich in feite aan de oppervlakte om elkaar. Dit kan gebeuren tijden het dragen of het wassen van je sokken. Wol is één van de meest gevoelige materialen voor pilling.

Pillen door wrijving

Het pillen van je sokken tijdens het dragen gebeurt vooral op de plekken met veel wrijving. En je sokken hebben natuurlijk veel van dit soort plekken omdat ze immers constante wrijving hebben in je schoenen.

Pillen door wassen

Ook kan het wassen van je sokken leiden tot het pillen van de stof. Probeer in ieder geval te voorkomen dat je (wollen) sokken gewassen wordt met kleding met scherpe voorwerpen – bijvoorbeeld ritsen of gespen.

Hoe voorkom ik pilling van sokken?

De wrijving van je sokken is de grootste boosdoener voor het pillen van de stof. Vooral wanneer je je sokken in de droger stopt, kunnen sokken al snel gaan pillen. Je sokken worden tijdens dit proces vaak duizenden keren omgekeerd, wat veel wrijving veroorzaakt.

De beste manier om het pillen van je sokken te voorkomen is dus door ze niet langer in de droger te doen. Doe je dit wel, keer de sokken dan in ieder geval binnenstebuiten of stop ze in een speciaal droger zakje.

Hoe fix ik pluizende sokken?

Strijk met een scheermesje of speciale pil-steen over de sokken totdat de pillen zijn verdwenen. Ook heb je tegenwoordig speciale anti-pluis ballen en zakken die je kunt gebruiken tijdens het  wassen van je sokken.

Saldo cadeaubon controleren

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »